Magánorvosok

Az O&P Capital Management Zrt. 2002 óta dolgozik együtt magánorvosokkal. Az elmúlt időszak során figyelembe vettük azokat az adatokat, információkat, amelyek érintik a magánorvosokat, illetve folyamatosan kiemelt figyelmet fordítunk az őket érintő törvényváltozásoknak. A hosszú távú együttműködésnek köszönhetően mára már több, mint 2000 magánorvossal állunk üzleti partnerkapcsolatban az országban. Az együttműködésünk évei alatt az alábbi három problémakört jelöltünk meg közösen, amelyek megoldása a mi közös feladatunk:

 

1. Probléma – Időhiány. A tapasztalatunk szerint a magánorvosok az elmúlt nyolc évben egyre többet dolgoznak. Ennek az okai:Az egymunkahelyes bevételek nem elégségesek a család fenntartására. A folyamatosan emelkedő adók, illetve járulékköltségek, a folyamatosan emelkedő életszínvonal sajnálatos módon az egyre több munkát vonzza maga után. A kialakult helyzet következtében a saját munkájuk rabjaivá válnak, és nemhogy a pénzügyeikre, gyakran a családjukra fordított idő is jelentősen csökken. A folyamatos időszűke megteszi a kiszorító hatását, a tapasztalatunk azt mutatja, hogy a magánorvos társadalom a befektetési piacról kiszorulóban van, ezáltal az aktív piaci mozgásokból, amely lehet akár kötvény, akár részvény, akár ingatlanból származó profit egyáltalán nem vagy csak részben részesülnek. Mivel a magánorvos társadalom nem intézményi, hanem egyéni befektető, így saját vagyona gyarapításában kizárólagos felelőssége és érdekeltsége van. A hivatalos jövedelemi helyzetüknél fogva, a kis és középbefektető kategóriába sorolhatók a magánorvosok, amely kategóriáknál a befektetés irányítása a napi 4-6 órás elfoglaltságot jelent kizárólag csak erre fókuszálva. Erre sajnálatos módon a leírtak miatt a magánorvosoknak nincs lehetősége.

Megoldás: Olyan befektetési formák kialakítása (meghatározott esetben a vállalkozást is bevonva), amelyek az internet alapú szolgáltatási rendszereik révén biztosítják a befektetésekhez az on-line kapcsolatot. Továbbá árfolyam-figyelési és portfólió-kezelési szolgáltatás igénybevételével kihasználni az árfolyam emelkedéseket, ezzel gyarapítva a magán és céges vagyont.

 

2. Probléma – nyugdíjkérdés. A magánorvosok dolgozzanak akár egyéni vállalkozóként vagy valamilyen társas vállalkozás formájában „élvezik” az állam által kialakított és folyamatosan változtatott nyugdíjtörvény hatásait. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legfrissebb statisztikáink szerint a magánorvosoknak az átlagnyugdíja Magyarországon 60.000 és 100.000 forint között mozog, függően attól, hogy mekkora bruttó bérre vannak bejelentve. Átlagosan a bruttó bér a magánorvosi szférában a diplomás minimálbér, azaz 147.000 forint körül van, a gyakorlat azt mutatja, hogy 135.000 és 165.000 forint közé esik. Az állam által meghatározott és folyósított nyugdíjak édeskevesek lesznek a megszokott életszínvonal fenntartásához, egy kis jó indulattal talán a rezsiköltségek fedezeteként szolgálhatnak, abban az esetben, ha az energiahordozók árában nem lesz az infláció mértékét meghaladó emelkedés. A magánorvos társadalom talán legnagyobb kockázatát jelenti a nyugdíjkérdés, hiszen az alacsony bruttó bérek miatt kényszerítő hatása van az öngondoskodásnak.

Megoldás: Olyan egyéni nyugdíjterv készíttetése, amely jelenértéken (vásárlóértéken) számolja ki a bevételi oldal jövedelmeit (TB nyugdíj, magán és önkéntes pénztári járadék, valamint üzleti nyugdíjbiztosítás), és ezt állítja szinkronba a jelenlegi hétköznapi kiadásokból vizulazált nyugdíjas évek kiadásaival. Ebből fehéren feketén kiderül, hogy kire mi van kiszabva, és az ismeretek birtokában már nyugodtan tovább lehet lépni a megoldások irányában. A magánorvos társadalomban egyre jobban elterjedt az öngondoskodás vállalkozás keretében történő megoldása.

 

3. Probléma – Szeretetkockázat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magánorvosok mivel szellemi foglalkozásúak két kockázatuk van: egy a családjukkal szemben, a második saját magukkal szemben. A családjukkal szembeni kockázat, a családfenntartó szerepéből adódik és a folyamatos jövedelemtermelő képesség sérülését jelenti, amely alapjaiban rengetheti meg a család addig megszokott életszínvonalát. A saját magukkal szembeni kockázat adódhat akár egy rokkantságból, akár egy kritikus betegség bekövetkezéséből, amely végérvényesen megváltoztatja a mindaddig szilárdnak hitt anyagi bázisukat.

Megoldás: Olyan kockázatkezelési technikák alkalmazása, akár a vállalkozás keretében is, amelyekkel a leírt problémák teljes egészében orvosolhatók.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input