Adózási tájékoztató

1. Életbiztosítások adókedvezménye

2010. január 01-től az életbiztosítási szerződésekhez kapcsolódó díjak befizetése után személyi jövedelemadó-kedvezmény nem vehető igénybe, kivétel nyugdíj megtakarítási programnál.
Az életbiztosítások vonatkozásában kamatjövedelem a szerződés lejárati szolgáltatásból, visszavásárlásból és részleges visszavásárlásból származhat, mely kamatjövedelem után kamatadó fizetési kötelezettség keletkezhet. Az életbiztosítási szerződés haláleseti kifizetése minden esetben adómentes bevétel.

 

2. Kamatadó

Kamatjövedelem akkor keletkezik, ha a magánszemély által befizetett, valamint más magánszemély által befizetett biztosítási díj(ak) – kivéve, ha azt magánszemély vagy más magánszemély költségként elszámolta – együttes összegét a biztosítói kifizetés meghaladja. Kamatjövedelemnek minősül a kifizetés és az összesített díjak pozitív különbözete.
A kamatadó mértéke a kamatjövedelem 20 százaléka. Az adó mértékét a biztosító, mint kifizető, a kifizetés időpontjára vonatkozóan állapítja meg, a magánszemély részére az azzal csökkentett összeg kerül kifizetésre.

 

3. Biztosításból származó kamatjövedelem kedvezménye

- 2006. szeptember 01-től:

  • 0-3 év: 16%
  • 3-5 év: 8%
  • 6 évtől: nincs

- 100 százalékkal csökkenthető (ezáltal a kamatjövedelem nem adóköteles) a lejárati szolgáltatás és visszavásárlás esetén, ha a jövedelem megszerzése a biztosítási szerződés létrejöttét követő tízedik évforduló után történik; részleges visszavásárlás esetén a kamatjövedelem azon része, amelyet a kivonást megelőző hat évnél régebben felhalmozott díjtartalékon ért el a magánszemély. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 10 év után nincs kamatadó fizetési kötelezettség.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input